Zanimljivosti - Licnosti naseg mesta

 

                           Zivko Dragomirovic
                                              1928 - 2007
                            "Svirala" sa grane
                 Punih 67 godina Zivko M. Dragomirovic
        poljoprivrednik iz naseg sela, svirao na jednom         veoma neobicnom muzickom instrumentu.         Instrumenat na kome svira, ni od koga ne kupuje,
        vec ga dobivao na poklon, tj. darovala mu ga
        sama priroda, a koga ima na pretek i u pravom
        izobilju.
        Rec je naime, o "svirali" sa grane, ili, jos bolje
        receno, o listu!
 
Svoju "svirku" u list ovaj zivahni, krepki i neumorni starac , koji uopste ne priznaje svoje godine i koji je gotovo uvek vedrog i nasmejanog lica, zapoceo je jos u svojoj 12. godini, odnosno jednog davnog dana, kada mu je njegov, sada vec pokojni, otac Milutin potpuno zabranio njegovo dotadasnje siranje na violini.

Ovaj vremesni Homoljac, koji vec uveliko "trosi" 8. deceniju svog zivota, do sada je svirao na listovima raznoraznog listopadnog i zimzelenog drveca, ali su, po njegovim recima, najbolji od svih, ipak, listovi bagrema, brsljana i kruske, a njegov sopstveni rekord u neprekidnom sviranju  na listu, verovali ili ne, iznosi "samo" i "okruglo" 30 minuta!
Inace, svirajuci na ovom veoma neobicnom "instrumentu", Zivko M. Dragomirovic je ucestvovao na brojnim i raznim zabavnim , kulturnim i turistickim manifestacijama, smotrama i takmicenjima na podrucju Homolja, Mlave, Stiga, Zvizda, Resave i Pomoravlja, kao i siroj okolini, na kojima je osvajao i veliki broj diploma, zahvalnica, nagrada i priznanja, a gostovao je i u nekoliko evropskih zemalja i to u: Nemackoj, Svajcarskoj, Austriji, Madjarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, kao i u svim republikama bivse SFRJ.

Na pitanje dokle ce svirati na "svirali sa grane",
uz smesak, kratko je odgovorio:
"Pa sviracu u list dok budem ziv"

Tomislav Vujicic

 

Unesite kljucnu rec
 Vas Dnevni Horoskop
 Poletite sa JAT-om
 Upoznajte Preduzetnike iz naseg sela
 

e-mail: support@melnica.com

All Right Reserved.   copyright:   Melnica-Online    2004.-2007.

Vrh strane