Legenda o selu  " Melnica "

 

 
Melnica, 
Na obroncima Homoljskih planina, tamo gde sunce malo kasnije pokaze svoje lice, zbog okolnih brdasca koje najavljuju pocetak Homolja, a svojim krosnjama zaklanjaju suncu put ka selu, na samo desetak kilometara od Petrovca na Mlavi, i uz korito melnicke reke, koje se u stvari radja kao "Branicevska" a kasnije svoje vode ulije u "Vitovnicku Reku", kao u gnezdu, smesteno je selo, Melnica.
 
U tom gnezdu je zapravo smesten samo centar sela, posto se katastarska povrsina naselja prostire na cak nekih 4,5 hiljada Hektara. Geometri su cak izracunali da selo rapolaze sa nekih 11470 parcela. Pa nije ni cudo sto je Melnica, po povrsini na drugom mestu u Opstini.
 
Mestani sela se uglavno bave stocarstvom i poljoprivredom, ali ima i onih koji svoju stecu isprobavaju u raznim drugim poslovima i zanimanjima. Veliki broj
njih je i na "takozvanom" privremenom radu sirom sveta, najcesce u zapadnoj Evropi, ali isto tako i u prekookeanskim zemljama. 
 
Selo inace broji blizu 1700 mestana, od kojih cak 99% cini vlaska populacija.
Tacnu brojku je doduse jako tesko utvrditi, zbog svima poznatih razloga...
 
Ime, Melnica, Selo je dobilo jako davno.
Na reci koja protice kroz selo, nekada davno je vrvelo od vodenica, tada zvanim Meljanicama. Posto ih je u neko vreme bilo cak 18, ljudi su mesto nazivali  "Meljnica". U nesto novijem vremenu i kroz vise generacija ime je polako menjalo svoj naglasak i doslo do danasnjeg imena "Melnica".
 
Posto od tadasnjih 18 Meljnica, danas nema ni jedne koja bi bila u stanju da nesto samelje, velika je verovatnoca da ce se i buduce generacije zadovoljiti danasnjim imenom i da ga vise nece menjati.
 
                             Pogled na nase naselje iz Satelita
 
 
      
Unesite kljucnu rec
 Vas Dnevni Horoskop
 Poletite sa JAT-om
 Upoznajte Preduzetnike iz naseg sela

e-mail: support@melnica.com

All Right Reserved.   copyright:   Melnica-Online    2002.-2010.

Vrh strane