K o l e n d e    2 0 0 6.    u    M e l n i c i

 

 
Foto prica nasih obicaja
 
   
   
   
   

         Iz Novina / Obnovljena proslava Koljende                 09.01.2006.

         Svetkovina pocinje sa kazanom kacamaka

PETROVAC NA MLAVI - U selima koja su pretežno naseljena vlaškim življem, u opštini Petrovac na Mlavi održao se prastari obicaj da vecina meštana Božic docekuje na grupnim proslavama. Koljendari, kako se nazivaju maskirani seljani koji obilaze sva domacinstva u selu, za proslavu prikupe dosta namirnica, ali i novca kojima se obezbeduje zajednicka svetkovina.

Ovog Božica u selu Melnica sakupljeno je 1.500 evra i obilje namirnica - kaže Uroš Vasiljevic, predsednik Mesne zajednice Melnica.

- Okupilo se više od 500 meštana. Za ovu proslavu imali smo cetiri ekipe koje su prikupile 1.500 evra i namirnice kao što su meso i razna pica. Od prikupljenog novca kupili smo tri svinje i druge potrepštine za zajednicki docek Božica, uz muziku i veselje - kaže Vasiljevic.

Obedom koji pocinje posle ponoci završava se božicni post. Od namirnica se u velikim kazanima priprema kacamak i prži meso, isticu otac i sin Cedomir i Nenad Bilanovic, koji kazan kacamaka skuvaju za 50 minuta.

- Mi smo zaduženi za pripremu kacamaka. Serviramo ga posle ponoci kad se okupi staro i mlado. Muzicari sigurno u ovakvoj noci zarade više od 1.000 evra - kažu Bilanovici.

S. Mirkovic     

Kopiranje ovih Fotografija, dozvoljeno je samo ako se koriste u licne svrhe.
Svako javno prikazivanje van ovoga Sajta NIJE dozvoljeno !
Vas  www.melnica.com Team.
 
Ovde mozete pogledati Kolende 2005.
Ovde mozete pogledati Kolende 2004.
Unesite kljucnu rec
 Vas Dnevni Horoskop
 Poletite sa JAT-om
 Upoznajte Preduzetnike iz naseg sela

e-mail: support@melnica.com

All Right Reserved.   copyright:   Melnica-Online   ©  2007.  

Vrh strane